Overslaan en naar de inhoud gaan
reddingsboot
De reddingsboot verhuisde in 1958 naar het KNRM-station Wijk aan Zee, waar deze tot 1986 bleef varen.

Strand-reddingsboot in varende collectie Reddingmuseum

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers heeft de historische houten motor-strandreddingsboot Abraham Fock verworven, om deze toe te voegen aan zijn actief varende vloot. Komende maanden moeten er verschillende werkzaamheden verricht worden om de reddingsboot vaarklaar te maken. Men hoopt de Abraham Fock medio of eind oktober bij het museum op Willemsoord te kunnen afmeren. De reddingsboot zal worden ingezet voor commerciële vaartochten en bij evenementen.

Reddingsboot Abraham Fock heeft volgens het museum een belangrijke historische rol gehad in de ontwikkeling van het reddingswezen. Het was namelijk een van de eerst gebouwde houten motor-strandreddingsboten, vernoemd naar een van oprichters van de NZHRM. In vroeger dagen werd dit type reddingsboot met behulp van paarden de zee ingetrokken; later werd dit gedaan door een rupstractor.

Gevaarlijke tochten

Motorstrandreddingsboot Abraham Fock is gebouwd in Katwijk tussen 1936 en 1937. In 1937 kwam de reddingsboot in dienst bij NZHRM-station op Ameland, totdat de boot in 1950 naar Terschelling verhuisde. De NZHRM was de voorloper van de huidige KNRM. Na gestationeerd te zijn op Terschelling, Schiermonnikoog en IJmuiden ging de reddingsboot in 1958 naar het KNRM-station Wijk aan Zee (hoofdfoto), waar deze tot 1986 bleef varen. Vooral in de oorlogsjaren werden er met de boot diverse gevaarlijke tochten gemaakt.

boot

leaderboard