Overslaan en naar de inhoud gaan
sterke
De stoomsleper Jan de Sterke wordt zelf op sleep genomen, op weg naar de reparatiewerf.

Stoomsleepboot Jan de Sterke in restauratie

“Waar is jullie stoomboot gebleven?” Die vraag wordt ons, Stichting Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem, de laatste tijd geregeld gesteld.

De markante Stoomboot Jan de Sterke (maar wel de kleinste uit de vloot van stoomschepen in Nederland) heeft Gorinchem als thuishaven en ligt in de wintermaanden altijd in de Lingehaven, naast de sluis. In de overige maanden heeft de boot een vaste ligplaats aan de Linge, onder de molen aan de Ondervloed.

Begin 2020 zag het jaar er nog rooskleurig uit voor onze Jan de Sterke. We waren voor een flink aantal maritieme evenementen geboekt en dankzij een succesvolle crowdfunding konden we weer kolen kopen om te kunnen varen. Totdat Corona alles platlegde... waaronder onze activiteiten. Nu moesten er al een tijdje dringend restauratiewerkzaamheden aan de boot worden uitgevoerd, want een boot die voor langere tijd stil ligt, gaat hard achteruit. boot

Wij konden dit als stichting niet zelf bekostigen en daarom hebben wij vorig jaar financiële ondersteuning gevraagd aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds. Na uitvoerig getoetst te zijn, hebben wij die gelukkig ook gekregen en konden wij het negatieve coronajaar ombuigen tot iets positiefs.

De boot heeft sinds 2020 ook de status van nationaal monument, wordt momenteel gerestaureerd en ligt al een aantal maanden bij Scheepswerf Damen te Hardinxveld-Giessendam. De stoomketel is al gereviseerd door Van der Mark Ketelonderhoud uit De Lier. Andere onderdelen worden dit jaar gerestaureerd.

Rondvaarten

De verwachting is dat wij pas in 2022 weer kunnen varen en hopelijk dan ook weer maritieme evenementen kunnen bezoeken. Het publiek is dan ook weer van harte welkom op de Jan de Sterke voor een rondvaart. Tot die tijd zijn wij nog druk bezig met de restauratiewerkzaamheden op de werf. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd door professionals, maar de vrijwilligers werken ook hard mee en houden toezicht. Omdat ons vrijwilligersbestand te klein is, zijn wij dringend op zoek naar mensen die ons team willen komen versterken. Mensen met gevoel voor (oude) techniek zijn van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen via: info@jandesterke.nl

leaderboard