Overslaan en naar de inhoud gaan
Henk Schipper met de Dordtse wethouder Maarten Burggraaf.
Henk Schipper met de Dordtse wethouder Maarten Burggraaf. Foto Rob Kamminga
Aqua Navis BV ontvangt bijdrage MKB-katalysatorfonds Drechtsteden

Steun voor onderzoek naar haalbaarheid klein containerschip

Het Dordtse bedrijf Aqua Navis BV heeft een bijdrage ontvangen uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een klein, duurzaam containerschip, dat voldoet aan de eisen van binnenvaartschepen. Het nieuwe schip vult volgens Aqua Navis een gat in de markt.

 

“Om aan de uiteenlopende logistieke vragen van klanten te kunnen voldoen, heeft de binnenvaart verschillende formaten schepen nodig. De afgelopen 10-20 jaar zijn er echter voornamelijk schepen gebouwd voor groot vaarwater, waarmee er een tekort ontstaat aan kleinere schepen. Heel concreet lijkt er een markt te zijn voor het vervoer van ladingen tussen de Scheldebekken en de Seinebekken (Parijs)”, aldus Henk Schipper, eigenaar van Aqua Navis. “We hebben een concept bedacht voor een compact containerschip, dat slim gebruik maakt van de fysieke ruimte én de ruimte in de meest actuele wet- en regelgeving. Door het schip bovendien modulair geschikt te maken voor huidige én toekomstige schonere brandstofconcepten, voorziet het bovendien in de vraag naar verduurzaming in de binnenvaart”.

 

In de haalbaarheidsstudie wil Aqua Navis onderzoeken hoe hun concept technisch realiseerbaar is. Wat zijn de nieuwste inzichten, technieken en materialen die kunnen bijdragen aan een optimaal en hoogwaardig resultaat? Tegelijk is de studie ook bedoeld om te kijken hoe groot dat ‘gat in de markt’ nu werkelijk is. Daarvoor is het wel essentieel om een redelijk concreet beeld te hebben van het uiteindelijke schip. “Het is een beetje een kip-ei verhaal”, legt Schipper uit. “Als je bedrijven geïnteresseerd wilt krijgen, moet je ze eerst laten zien welke oplossing je te bieden hebt. Tegelijk kun je pas écht schepen gaan bouwen als je weet dat er straks voldoende vraag naar is. Daarom is deze bijdrage vanuit het MKB-katalysatorfonds zo belangrijk”.

 

leaderboard