Overslaan en naar de inhoud gaan
Minister Ben Weyts.
Minister Ben Weyts.

Staking Belgische zeeloodsen voorbij

De staking van de Belgische zeeloodsen is voorbij. De liberale vakbond VSOA, die een deel van de zeeloodsen vertegenwoordigt, bereikte vrijdagavond 14 sept na uren vergaderen een akkoord met de Vlaamse minister van mobiliteit Ben Weyts, waarin de bond de toezegging kreeg dat het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk’ volledig zal worden uitgevoerd.

 

JAN SCHILS

 

De extra vergoedingen voor de zeeloodsen in dit kader worden wel gecompenseerd door “interne efficiëntie maatregelen”, een andere omschrijving voor besparingen dat vermeden werd om de achterban van de bond niet meteen op stang te jagen. Of anders gezegd: het bedrag van 280.000 euro aan vergoedingen voor de zeeloodsen komt van interne besparingen bij hun dienst. Daardoor rees meteen twijfel of het akkoord een lang leven beschoren zal zijn, zo verklaarde een vakbondsafgevaardigde.

In feite is het bereikte akkoord het zelfde als Weyts eerder met de Beroepsvereniging van Rivier- en Kanaalloodsen (BVL) afsloot. Ook daarin werd overeengekomen dat deze loodsen de verhoging van hun vergoedingen betalen door efficiënter te werken. Het akkoord van vrijdagavond was voor de VSOA kennelijk genoeg om alle verdere acties af te gelasten. Maandag zal er nader gecommuniceerd worden over de inhoud van het akkoord tussen Weyts en de zeeloodsen. De minister verklaarde tevreden te zijn dat het conflict met de zeeloodsen, dat al van 2008 dateert, van de baan is.

 

leaderboard