Overslaan en naar de inhoud gaan
maas
Stadsgraanzuiger 19. Archieffoto Theo de Man

Stadsgraanzuiger 19 voor restauratie naar Friesland

‘s Werelds laatste werkende graanzuiger is gisteren vertrokken uit de Maritiem Museum Haven in Rotterdam. Stadsgraanzuiger 19 gaat voor een grootscheepse restauratie naar werf Talsma in Friesland. Daar wordt deze elevator in prachtige staat teruggebracht. De reis duurt enkele dagen en is live te volgen op maritiemmuseum.nl.

Museumdirecteur Bert Boer: “De restauratie van de graanzuiger op de werf in Friesland is het schitterende resultaat van de inspanningen van veel mensen en organisaties. Dit zijn allen partijen, die meehelpen om dit unieke - en in de geschiedenis van de Rotterdamse en Antwerpse havens zeer belangrijke - maritiem erfgoed te behouden.” Vóór de introductie van de elevator, aan het eind van de negentiende eeuw, was het lossen van een schip met graan, bonen, erwten of rijst een enorm zwaar karwei.

Vlaams

De Stadsgraanzuiger 19 maakt deel uit van de buitencollectie van het Maritiem Museum. Sinds 2015 is het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen ‘co-ouder’ van dit toperfgoed. Directeur Marieke van Bommel van het MAS: “De nieuwe maritieme belevingssite aan het droogdokkenpark in Antwerpen wordt ongetwijfeld een mooi tweede thuis voor dit erfgoedstuk, dat oorspronkelijk Vlaams is.” Stadsgraanzuiger 19 zal vanaf 2023 weer in volle glorie te bewonderen zijn - deels in Antwerpen en deels in Rotterdam, met een volledig vernieuwde publiekspresentatie.

leaderboard