Overslaan en naar de inhoud gaan
Ventura
De Ventura in beter tijden.

Spontane inzameling voor gewond schippersechtpaar klinkend succes

Persoonlijk kenden ze elkaar niet. Maar dat stond een inzamelingsactie van de Nederlandse Chantalle de Waardt-Kranenburg (43) uit Maasbracht niet in de weg. Zij sprong in de bres voor het gewonde en financieel getroffen Vlaamse schippersechtpaar van ms Ventura. Het schip was afgelopen 20 maart betrokken bij een aanvaring met het Nederlands vrachtschip Delos bij de Duitse stad Xanten op de Rijn (km 832). Daarbij raakte de schippersvrouw ernstig gewond. Zij zal haar rechteronderbeen moeten missen.

MARK VAN DIJK

Chantalles geldinzameling voor de ernstig gedupeerde opvarenden van de Ventura heeft binnen tien dagen het - tussentijds bijgestelde - streefbedrag van 25.000 euro opgebracht en gaat ook nog eens stug door. “Zolang er geld wordt bijgestort, blijft de actie bestaan. Hoe meer hoe beter”, belooft De Waardt, die verbaasd zegt te zijn over het klinkende succes. En inmiddels benadert de actuele stand van het hulpbedrag dertig mille.

“Door toedoen van een ander zijn deze mensen nu alles kwijt. Hun werk en woning is compleet weggevaagd, ze hebben geen huis aan de wal, dus zijn nu afhankelijk van andere mensen”, zo luidt de oproep van De Waardt – zelf schippersvrouw op de Tempo – via de actiesite Geef.nl. Over de telefoon voegt ze eraan toe: “Zij hebben alleen hun kleren nog. Ik heb me in hun situatie proberen te verplaatsende en heb deze actie belangeloos opgezet. Dat kost ook weinig moeite, als je eenmaal weet hoe het werkt”.

Wat De Waardt steekt, is dat er amper wordt omgekeken naar de slachtoffers: “Er is niet eens een excuus aangeboden”. Ook de oorzaak van de aanvaring met ernstige gevolgen is curieus te noemen, omdat de opvarende Delos naar verluidt uit koers raakte door toiletbezoek van de schipper. Bij de aanvaring schoven de dekluiken van de afvarende Ventura naar achteren en pletten het stuurhuis met daarin de schippersvrouw. Een letselschadeadvocaat zou de zaak in behandeling hebben, om de vergoedingskwestie voor de lange termijn te regelen.

Appartementje

De eveneens lichtgewond geraakte Gentse schipper logeert tijdelijk bij onbekenden in Xanten, om maar in de buurt te kunnen blijven van zijn vrouw in het plaatselijke ziekenhuis. De Waardt onderhoudt contact met de getroffenen: “Beiden reageerden heel dankbaar en emotioneel op het eerste resultaat van mijn hulpactie. Maar wat deze mensen nu acuut nodig hebben, is zicht op een gelijkvloers appartementje of een studio waar ze na het ziekenhuis terecht kunnen - liefst in Gent. Een dak boven hun hoofd heeft de hoogste prioriteit; voor henzelf en hun twee honden”.

 

leaderboard