Overslaan en naar de inhoud gaan
deur
De sluisdeur ter grootte van een kwart voetbalveld hangt in de takels. Fotograaf Patrick Vanhopplinus

Spectaculaire hefoperatie sluisdeur in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge is woensdag op spectaculaire manier een volledige sluisdeur losgekoppeld, uit het water getild en overgebracht naar de achterhaven.  Het gaat om een zeldzaam staaltje vakmanschap, want deze sluisdeur weegt meer dan 2.300 ton en heeft de oppervlakte van een kwart voetbalveld (66 x 11 x 25m).

JAN SCHILS

De bijzondere hijsklus maakt deel uit van de grootscheepse renovatie van de Pierre Vandammesluis, die toegang biedt tot de achterhaven van Zeebrugge. Met de innovatie van deze sluis is een bedrag gemoeid van 120 miljoen euro, zo verklaarde de Vlaamse minister Ben Weyts (openbare werken en mobiliteit), die dit technisch hoogstandje van het bedrijf Jan de Nul bijwoonde.

In Zeebrugge bestaan twee mogelijkheden om de achterhaven te bereiken: via de Visartsluis en via de Pierre Vandammesluis. De Visartsluis  is verouderd want ze dateert van 1907 en voldoet niet langer aan de eisen van de hedendaagse scheepvaart. De Vlaamse regering werkt intussen aan een investering van een miljard euro in een nieuwe Visartsluis.

Druk gebruikt

De Pierre Vandammesluis, die sedert 1984 in dienst is, wordt nog altijd druk gebruikt, maar moet dringend gerenoveerd worden. Vlaanderen investeert, zoals hierboven vermeld,  120 miljoen euro in een renovatie, die in fasen verloopt en die tegen de zomer van 2023 voltooid moet zijn.

Overzichtsbeeld

leaderboard