Overslaan en naar de inhoud gaan

Specialist in export binnenvaartdiensten

De Nederlandse export van diensten was vorig jaar goed voor een totaalbedrag van 160 miljard euro. Daartegenover stond een import van 150 miljard euro. In 2015 lag de totale exportwaarde iets hoger, maar dat kwam doordat de dienstenhandel toen nog flink in de lift zat. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van alle EU-landen blijkt Nederland op dit gebied het meest gespecialiseerd in de export van binnenvaartdiensten, zoals het vervoer van vracht over de internationale binnenwateren door Nederlandse schippers in opdracht van bijvoorbeeld een Duits bedrijf. Ook exporteert Nederland veel royalty’s in vergelijking met de andere EU-landen. Het gaat dan vooral om wat buitenlandse ondernemingen betalen om gebruik te mogen maken van de naam of formule van een Nederlands bedrijf.

Het CBS heeft ook uitgezocht wat een en ander precies oplevert. De meest recente gegevens dateren uit 2015. Van de dienstenexport hield de Nederlandse economie toen 76 miljard euro over. Daarmee was in dat jaar ruim 11 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) te danken aan de export van diensten. (Archieffoto Rotterdam)

leaderboard