Overslaan en naar de inhoud gaan
sluis dorsten
Sluis Dorsten

Soepeler schutregime sluizen Wesel-Dattelnkanaal

Voor de sluizen in het Wesel-Dattelnkanaal past de WSA zijn strikte schutregime iets aan. Na overleg tussen Koninklijke BLN-Schuttevaer – die bovenop deze kwestie zit - met de WSA Duisburg is inmiddels teruggekoppeld dat de WSA zijn stelregel van slechts één schip in de sluiskolk laat varen.

Directe aanleiding vormde het schutten van een 10 meter lang peilbootje met nog drie schuttingen van onder meer 80 en 86 meter schepen in de wacht. De WSA heeft aangegeven een aanpassing van het één-schip-regime door te voeren, waarbij twee kleinere schepen voortaan tegelijk kunnen schutten.

Hoe de versoepeling er in de praktijk uit gaat zien, laat nog even op zich wachten. Naar verwachting wordt de wijziging binnen enkele weken bekend gemaakt. Met het recreatieseizoen in aantocht krijgen de schuttingen in die complexen waar de kleine sluis in revisie is een capaciteitsprobleem.

Haalkommen

De WSA past de regels aan op basis van de opgedane ervaringen van het schutten zonder vast te maken. De haalkommen in de instabiele sluiswanden - door de komst van steeds grotere schepen - mogen daarbij sinds begin dit jaar niet meer worden gebruikt. Vastmaken mag alleen bovenop de sluis. 

leaderboard