Overslaan en naar de inhoud gaan
wiki
Sluiscomplex van Iffezheim. Archieffoto Wikipedia

Nachtelijke stremming sluizen Bovenrijn een feit

De coronapandemie die momenteel ook heel Frankrijk en met name de Elzas treft, heeft gevolgen voor het schutbedrijf op de Duits-Franse Bovenrijn. Dat staakt zijn werkzaamheden in de minder drukke nachtelijke uren. Afgelopen nacht voor het eerst.

De maatregel heeft tot doel de gezondheid van de sluiswachters te beschermen en de continuïteit het schutbedrijf ook op langere termijn in stand te houden. Ondanks strikte voorzorgsmaatregelen zijn sluismedewerkers ziek geworden en momenteel niet beschikbaar voor de bediening van de sluizen.

De exploitanten WSV, VNF en energiebedrijf EDF hebben afgesproken het schutten te onderbreken in de nachtelijke uren, die worden gekenmerkt door minder verkeer, namelijk van 21.00 tot 5.00 de volgende ochtend. De nachtelijke stremming is voor het eerst geweest in de nacht van 1 op 2 april.

De nachtelijke sluisbediening zal worden hervat, zodra de bijzondere beschermende maatregelen voor het sluispersoneel overbodig zijn geworden en er weer voldoende personeel beschikbaar is. Deze regeling geldt voor alle sluizen tussen Kembs en Iffezheim (foto). De districtscentrales en meldpunten op e Rijn blijven echter overal in bedrijf.

Voldoende ligplaatsen

De exploitanten van de sluizen zeggen ervoor te zorgen dat er voldoende ligplaatsen beschikbaar zijn voor de schepen die in de nacht bij deze sluizen aankomen. Volgens hen komen de logistieke ketens ondanks de langere reistijd niet in gevaar en blijft de bevoorrading van de bevolking en industrie gewaarborgd, omdat de sluizen 16 uur overdag en dus vooral tijdens de drukke periodes in bedrijf zullen blijven.

De CCR meldt in een officiële reactie ervan overtuigd te zijn dat de relatieve beperking van de openingstijden van de sluizen, die het resultaat is van een internationale coördinatie, tegemoetkomt aan de legitieme gezondheidseisen van alle betrokken medewerkers en tevens rekening houdt met de Akte van Mannheim, die de vrijheid van de scheepvaart op de Rijn garandeert.

 

leaderboard