Overslaan en naar de inhoud gaan
Sluis Delde
Rijkswaterstaat

Sluizen Hengelo en Delden gemoderniseerd

Komend voorjaar moderniseert Rijkswaterstaat de sluizen van Hengelo en Delden. De kunstwerken dateren van de jaren dertig van de vorige eeuw (aanleg Twentekanalen) en zijn verouderd. In Hengelo is het sluiscomplex niet doorvaarbaar van 15 tot en met 19 maart, alsmede van 5 april tot 7 mei. In Delden kunnen schepen de sluizen niet passeren tijdens de grote - vrijwel algemene - stremming van 9 april tot 7 mei.

Lees ook: Fikse vertraging verruiming Twentekanalen

Vernieuwing
De werkzaamheden in Delden hebben zowel betrekking op de sluis zelf, als het gemaal en de directe omgeving. Zo vernieuwt men niet alleen beide sluisdeuren, maar wordt ook de volledige aandrijving van de sluisdeuren uit elkaar gehaald en vervangen - als dat nodig blijkt. In Delden krijgt ook de stalen sluiskolk een opknapbeurt.

Onderhoud
RWS-omgevingsmanager van Mourik, Richard Schokker: “Van het pompgemaal vernieuwen we de elektrische pompen. Op het terrein waar het gemaal en de sluis staan, doen we allerlei onderhoud. Van schilder- en snoeiwerk tot onderhoud aan de weg”.

Hengelo en Delden
De werkzaamheden aan de sluis en het gemaal van Hengelo zijn grotendeels identiek. Schokker: “Ook hier onderhouden we de sluiskolk. Maar omdat deze van beton is, en niet van staal, beperkt dit zich tot het vernieuwen van de betonvoeg”. De deuren worden niet vervangen, maar gezandstraald en voorzien van nieuwe coating. 

Lees ook: Bouw tweede sluiskolk Eefde definitief gegund aan Lock2Twente

 

leaderboard