Overslaan en naar de inhoud gaan
il;l;ustratie
Infographic Rijkswaterstaat

Westkolk sluis Weurt deels weer in gebruik

De westkolk van sluis Weurt blijft in principe tot ten minste maandag 27 februari 2023 gesloten voor de scheepvaart. Maar nu de lage waterstand de aflaaddiepte van de oostkolk beperkt, stelt Rijkswaterstaat de in reparatie zijnde westkolk toch beschikbaar met een deelkolk van 110 meter.

De westkolk is sinds 30 december 2022 gesloten, vanwege tandwielslijtage op het Waalhoofd. Er wordt nu aan het herstel gewerkt en men verwacht dat de westkolk op zijn vroegst gebruikt kan worden vanaf maandag 27 februari om 7.00 uur.

Gedurende de reparatieklus blijft de oostkolk 24 uur per dag voor de scheepvaart in gebruik. Door de lage waterstand op de Waal is de aflaaddiepte voor schepen hier echter beperkt tot minder dan 3,50 meter. Om ruimte te geven aan dieper geladen schepen, gaat de westkolk toch deels open. Als noodoplossing bij laagwater wordt een deel van de westkolk ingezet.

Inloopproces

Sinds vandaag, woensdag 1 februari, komt dan de 110 meter-deelkolk tussen het middenhoofd en het kanaalhoofd beschikbaar. Schepen kunnen hier schutten tussen 7.00 en 15.00 uur. Omdat het gereviseerde middenhoofd nog in een inloopproces zit, kan het schutten wel langer duren.

Ook op de vaarroute om sluis Weurt heen moeten schippers de komende tijd rekening houden met hinder. Het Kanaal van Sint Andries is van maandag 20 februari tot en met maandag 20 maart gesloten op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur. Dit in verband met baggerwerkzaamheden.

leaderboard