Overslaan en naar de inhoud gaan
taxi
Doop van de 'slimme' Rotterdamse watertaxi.

'Slimme' watertaxi voor Rotterdam

Opgelet, want sinds vandaag vaart er een 'slimme' KPN-watertaxi op de Rotterdamse Maas. Nu nog met kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn autonoom te laten varen en wel op het netwerk van KPN.


De betreffende watertaxi is officieel gedoopt door Judith Bokhove (links), de Rotterdamse wethouder voor mobiliteit en Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN. Het gaat dan ook niet om zomaar een bootje, maar om een serieus innovatieproject waarbij de watertaxi op termijn door middel van AI (Artificial Intelligence) en IoT (Internet of Things) uiteindelijk volledig autonoom door de Maasstad moet gaan varen.

De watertaxi - te herkennen aan het KPN-logo op de boot - is uitgerust met hoogwaardige technologie die alle manoeuvres van de watertaxi en ander scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas over een langere periode registreert en analyseert.

Het doel is om binnen een aantal jaren volledig autonoom te kunnen varen om daarmee op bepaalde trajecten zelf veilig de weg over de rivier te vinden. In het traject daarnaartoe gaan de verzamelde data al een belangrijke bijdrage leveren aan het veiliger maken van het vervoer over water in Rotterdam.

leaderboard