Overslaan en naar de inhoud gaan
boord
Foto ELV

Shareship wint prijsvraag Topsector Logistiek

Een nieuw digitaal platform voor optimalisatie van binnenvaarttransport, Shareship, heeft de prijsvraag ‘Opschaling van Cross Chain Control Centers (4C) initiatieven’ van de Topsector Logistiek gewonnen. De Topsector stimuleert hiermee de horizontale samenwerking binnen de logistiek.

 

Shareship faciliteert met haar internetplatform de samenwerking tussen verladers, vervoerders en bevrachters en bindt de strijd aan tegen leegvaart. Door het winnen van de prijsvraag kan Shareship samen met de expertise van de Topsector Logistiek en de beschikbaar gestelde middelen nog sneller en beter opschalen.

“Slechts 52,7 procent van de vaarkilometers door droge bulk binnenvaartschepen in 2017 waren ‘beladen’”, vertelt Lennart Rommens, managing director van Shareship. “Schepen varen na het lossen van een lading relatief lange afstanden onnodig leeg om een nieuwe lading op te halen, terwijl door méér uitwisseling van lading en schepen leegvaart flink kan worden verminderd. En dat zorgt onder andere voor een sterke reductie van de CO₂-uitstoot”.

Ketendenken

Belangrijke factoren die samenwerking tussen partijen momenteel beperken, zijn de complexiteit van de netwerken en een gebrek aan gedeelde informatie. Door het aanbieden van een digitaal platform voor schippers, verladers en bevrachter doorbreekt Shareship het traditionele ketendenken en biedt het bedrijf een structurele bijdrage ter voorkoming van leegvaart. Door slim gebruik van data ondersteunt het platform bij het afstemmen van ladingen en schepen en alle administratieve zaken die daarbij komen kijken.

leaderboard