Overslaan en naar de inhoud gaan
Inhijsen segmentdeur tweede sluiskolk Eefde.

Segmentdeur tweede sluiskolk Eefde geplaatst

De segmentdeur voor de tweede sluiskolk van Sluis Eefde is dinsdagochtend 9 juli succesvol geplaatst. Met de montage van de segmentdeur zijn nu beide zijden van de nieuwe sluis voorzien van deuren. De puntdeuren aan de andere kant van de sluis werden in mei geplaatst.

 

Dinsdag 9 juli rond 08.00 uur is het schip met de segmentdeur de sluis ingevaren en direct daarna ingehesen. Omstreeks 9.30 uur hing de segmentdeur op zijn plek en kon begonnen worden met de montage.  

 

De segmentdeur is ontworpen en gemaakt door Hollandia Infra. Donderdag 4 juli vertrok de deur per schip vanaf de fabriek in Krimpen aan den IJssel. Na 16 uur varen kwam de segmentdeur aan bij Sluis Eefde.

 

Geen gewone sluisdeur

De nieuwe sluiskolk heeft een zogeheten segmentdeur gekregen, die wegdraait in de bodem als de sluis opengaat. Voordeel van deze segmentdeur - van circa 15 meter breed en 5 meter hoog - is dat hij bij een calamiteit ook tegen de stroming in is te sluiten. Dit draagt bij aan de waterveiligheid. Bovendien is de deur makkelijker te onderhouden en energiezuinig in gebruik.

 

Van de bouw van de segmentdeur is een timelapse gemaakt. Deze is te bekijken op: https://youtu.be/DfKB2owPFLk

 

leaderboard