Overslaan en naar de inhoud gaan
De historische schoorsteen van de 'Franse Motor'
Foto: Scheepswerf Wolthuis

Schoorsteen voor historische ‘Franse Motor’

De Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappermeer heeft een originele historische schoorsteen ontworpen en gebouwd voor een zogeheten ‘Franse Motor’, een binnenvaartschip dat gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog en op scheepswerf De Biesbosch in elkaar gezet werd.


Het was een schip ontworpen door de Zwitserse architect Ryniker. Deze werden in eerste instantie gebouwd in Canada en daarna in stukken aangeleverd op bijvoorbeeld de scheepswerf in Dordrecht. In Europa werden er 95 ingezet voor de naoorlogse opbouw. De Dordtse werf De Biesbosch leverde er in totaal 35, waarvan ze er dertien compleet zelf bouwde. De overige schepen werden gebouwd en samengesteld op Franse werven in Cherbourg, Le Havre en Straatsburg.

Vereniging De Binnenvaart in Dordrecht wist onlangs een van de weinige exemplaren in handen te krijgen: de Marot. Dit schip is gebouwd in 1947 en nog uitgerust met de originele ‘Enterprise’ motor.  De schoorsteen ontbrak nog wel, maar deze is momenteel in de afbouwfase om binnenkort naar Dordrecht te worden gebracht.

Behalve schoorstenen worden er op de museumwerf ook wel andere bijzondere dingen geproduceerd zoals brugleuningen, ooievaarsnesten, scheepsluiken of vuurkorven. Ook is men momenteel in het bezoekerscentrum in de weer om een stuurhut van een coaster uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw te realiseren. 

De werf is dinsdag en donderdag geopend voor publiek. Tot begin september kun je de museumwerf bezoeken.

leaderboard