Overslaan en naar de inhoud gaan

Schonere haven dankzij waterbehandeling

De haven van Delfzijl en de Eemshaven bieden de bezoekende schepen sinds deze week een uniek zuiveringssysteem voor ballastwater aan. Na twee jaar intensief testen is het mobiele systeem operationeel, waarbij de reiniging in verplaatsbare behandelcontainers gebeurt.

Damen Shipyards en Mariflex hebben - op initiatief van Groningen Seaports - het mobiele behandelsysteem ontwikkeld onder de naam InvaSave. Dit systeem past goed in de visie van het havenbedrijf. The International Maritime Organisation (IMO) neemt het prijswinnende project op in haar programma voor havenoplossingen.

De InvaSave neemt het ballastwater van bezoekende schepen in en reinigt dit gedurende de laadtijd in de havens. Dit gecertificeerde systeem bestaat uit een mobiele installatie in een container, dat op een ponton of trailer geplaatst kan worden voor het behandelen van ballastwater van schepen die de haven van Delfzijl en de Eemshaven aandoen.
Het afval (slib of drab) dat bij het behandelingsproces vrijkomt, wordt vervolgens op een goede manier afgevoerd en verwerkt. De techniek klopt, kinderziektes zijn opgelost en het werkt. Het is de bedoeling om het ballastwatersysteem als dienst te gaan aanbieden in de havens voor de schepen die (nog) geen eigen waterbehandelingssysteem hebben of een niet-functionerend systeem hebben en toch willen laden.

Organismen

Ballastwater draagt bij aan de stabiliteit van schepen. Bij het innemen van lading in havens wordt dit water gelost. Dit gebeurt tot nu toe ongezuiverd of onbehandeld op het oppervlaktewater. Hiermee kunnen uitheemse organismen in de Waddenzee gebracht worden die de lokale biotoop ontregelen. Het ontwikkelde ballastwater-behandelsysteem biedt hier een (schone) oplossing voor. Met ingang van 8 september is de ballastwater-conventie van kracht. Dit betekent dat ballastwaterbehandeling onderdeel gaat uitmaken van de laad- en losactiviteiten in elke haven. Groningen Seaports loopt hiermee voorop.

Foto: De feestelijke ingebruikname van het InvaSave-systeem, afgelopen dinsdag in Delfzijl. Anneke Schäfer, directeur Natuur - en Milieufederatie, geeft rechts het startsein. (Foto Koos Boertjens)

leaderboard