Overslaan en naar de inhoud gaan
tol
Douane aan boord bij Lobith-Tolkamer. Archief Pieter Boers

‘Schippers verhalen’ over de sleepscheepvaart

In het Dordtse Binnenvaartmuseum - aan boord van duwboot René Siegfried - wordt dinsdag 17 maart het boek ‘Schippers verhalen’ gepresenteerd door schrijver Rinus de Jongh. Aanvang 12.00 uur.

Voor zijn boek heeft de auteur een 25-tal (oud-)schippers en schippersvrouwen geïnterviewd, hun verhalen opgetekend, verzameld en uitgewerkt. Dat geeft een beeld van hoe het was om in het sleepvaarttijdperk te leven en te werken aan boord van Rijn- en binnenvaartschepen en sleepboten. In 2010 schreef De Jongh zijn eerste boek, getiteld: ‘Sleepschepen, herinneringen van een schippersjongen aan de riviersleepvaart’.

Koesteren

Het sleepvaarttijdperk is al lang voorbij en staat in schril contrast met de huidige moderne Rijn- en binnenvaart met zijn ‘just-in-time’ vaarschema’s. Uit de interviews met de verhalenvertellers blijkt dat zij die tijd nog koesteren, ondanks de primitieve omstandigheden waaronder zij aan boord leefden en er gewerkt moest worden. De verhalen geven een impressie van de snelle veranderingen in de Rijn- en binnenvaart, vooral op het gebied van motorisering en modernisering.

‘Schippers verhalen’ telt 304 pagina’s en is te koop voor 19,90 euro in het Binnenvaartmuseum. De uitgever is De Alk bv uit Sint Pancras.

leaderboard