Overslaan en naar de inhoud gaan
staking
Joyce Mooren/FNV

Schippers van vijf Maasveren in staking

De 24 schippers van vijf Maasveren tussen Noord-Brabant en Gelderland staken vandaag 24 uur. Ze eisen meer loon en een betere cao. Komend weekend van 16 en 17 juni leggen de schippers het werk voor 48 uur neer en blijven de veerponten dus twee dagen aan de kant.

Voor scholieren wordt vandaag trouwens een uitzondering gemaakt. Om hen over te zetten, zijn de ponten Maasbommel - Oss en Alphen - Ooijen vanmorgen wel uitgevaren, evenals vanmiddag om 15.00, 16.00 en 17.00 uur. Een groep havenwerkers uit de Rotterdamse haven is vandaag langsgegaan bij de stakende schippers.

“Ze willen laten zien dat ze solidair zijn met de veermannen”, vertelt Cees Bos van FNV Havens. Er wordt al sinds 30 mei actie gevoerd. “Maar we hebben niets vernomen dat erop duidt dat het bestuur van Stichting De Maasveren tot inkeer is gekomen. De mensen niet overzetten, is niet iets dat de schippers leuk vinden. Maar ze zien geen andere mogelijkheid. Het bestuur blijft Oost-Indisch doof voor hun eisen”.

Loonsverhoging

De veermannen willen zowel over 2017 als 2018 een structurele loonsverhoging van 110 euro per maand. Bovendien vragen ze om een vitaliteitsregeling, waarmee ze ‘op een gezonde manier’ de pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Bos: Het is fysiek zwaar werk waardoor de schippers extra risico lopen op oplopende zorgkosten. Dus willen ze dat hun werkgever hen tegemoetkomt in de premiekosten voor de zorgverzekering”. Tot slot weigert het bestuur om afspraken te maken over de reparatie van het derde ww-jaar.

leaderboard