Overslaan en naar de inhoud gaan
Rheinauhaven
Google

Schippers luid toeterend in actie tegen ligplaatsenbesluit Keulen

De vastmaakringen, de bolders en de walstroom bij de kade aan de Rheinauhaven in Keulen zijn sinds begin februari verwijderd, waardoor er nu ook geen officiële ligplaatsen aan de kade meer zijn: schepen kunnen nog wel gebruik maken van spudpalen. Schippers zijn er niet blij mee: zij zijn nu acties gestart om aandacht te vragen voor de problematiek.

Zo voeren de actievoerende schippers nu langs de kades daar terwijl ze hun scheepstoeters laten klinken. Er is een facebookgroep gestart met inmiddels meer dan 3200 leden.
Onveilige situatie
De ligplaatsen zijn verwijderd omdat de kade niet meer stevig genoeg is om de schepen vast te kunnen houden: dit vormde een te groot risico. Voor de binnenvaart heeft dit grote gevolgen. Niet alleen de schippers komen in actie: ook BLN, ASV en Duitse instanties zijn hard aan het werk om oplossingen te bedenken voor de verwijderde bolders en aanlegringen. Leny van Toorenburg, beleidsadviseur van BLN, beaamt dat de ligplaatsen belangrijk zijn voor de Rijnvaart. “Deze ligplaatsen zijn voor de bedrijfstak binnenvaart uiterst belangrijk. Wisselen van personeel, kinderen van en naar het internaat brengen, boodschappen doen, weekend liggen, enzovoorts. Er zijn tal van redenen waarom deze plaatsen zo belangrijk zijn en node gemist kunnen worden”.

Bezwaar omwonenden
BLN vermoedt dat ook de bezwaren van omwonenden mee hebben gewogen in het besluit om de ringen te verwijderen. “De huizen die daar gebouwd zijn, de zogenaamde Kraanhuizen, variëren in prijs van 700.000 euro tot 1,5 miljoen euro. De mensen die zich deze huizen kunnen kopen, kunnen zich ook een advocaat permitteren. Zij zorgen op deze wijze voor een stukje macht om datgene wat zij niet wensen, ook voor elkaar te krijgen. Natuurlijk is die walstroom lastig. Natuurlijk zit niemand er op te wachten om keer op keer met zo’n zware kabel te moeten sjouwen. Maar wij krijgen keer op keer te horen, als we inzetten op behoud van de ligplaatsen in de stad, dat er niet wordt aangesloten op de walstroom. Wij vragen onze leden dan ook om de walstroom te gebruiken en zichzelf en ons te helpen om de ligplaatsen in de stad te behouden”.

Oplossingen
Een oplossing is er nog niet: door de constructie van een parkeergarage onder de kade en achter de muur, kan er geen nieuwe verankering worden aangebracht zonder risico op waterlekkage. Er wordt nu druk onderling overlegd en gesproken om toch tot een oplossing te komen voor de schippers. 

leaderboard