Overslaan en naar de inhoud gaan
wESTERSCHELDE

Schepen met 16 meter diepgang naar Antwerpen

De maximale diepgang van schepen op de (Wester-)Schelde wordt bijna een halve meter verruimd: van 15,56 naar 16 meter.

'Om mee te bewegen' met de voortgaande schaalvergroting binnen de scheepvaart staan de loodsen klaar voor proefvaarten, om schepen met een diepgang tot 16 meter tot in Antwerpen te brengen. Dat meldt vandaag het Belgische agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

Op dit moment kunnen schepen met een maximale diepgang van 15,56 meter al naar Antwerpen opvaren. “Om de concurrentiepositie van de haven te versterken is het belangrijk om de eerste aanloophaven of  ‘first port of call’ te kunnen zijn. Een schip met meer lading dat dus dieper in het water ligt, kan zo ook de haven van Antwerpen aandoen. Dit verhoogt de economische bijdrage en welvaart in Vlaanderen”, aldus het agentschap.

Deurganckdok

Door de verhoging van de toegestane diepgang met bijna een halve meter wordt de laadcapaciteit van het schip aanzienlijk verhoogd. Bovendien kan de haven van Antwerpen zo op wereldniveau meedingen om als eerste aanloophaven te dienen voor schepen met dergelijk ruime lading. De verruiming geldt overigens uitsluitend voor containerschepen die naar de terminals van het Deurganckdok willen varen. De overige sluizen zijn niet toegankelijk voor schepen met dergelijke diepgang.

leaderboard

SPECIAL

Visserij