Overslaan en naar de inhoud gaan
win
Alle winnaars van de 2018-editie op het podium.

Scheldt River 'Schip van het Jaar 2018'

In Zaandam zijn afgelopen maandagavond 12 november de winnaars van de Maritime Awards 2018 bekendgemaakt. Daarbij werd de sleephopperzuiger Scheldt River uitgeroepen tot ‘Schip van het Jaar’.

Circa duizend maritieme professionals vierden tijdens het Maritime Awards Gala, een jaarlijks exclusief netwerkevenement, de successen van de innovatiekracht van de Nederlandse maritieme sector. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) benadrukte als eregast vanaf het podium het belang van de sector en overhandigde tevens de Maritieme Monitor en Havenmonitor.

De Van Hengel-Spengler Award 2018 werd uitgereikt aan Kirsten Schmidt voor haar Augmented Reality Navigation. De Designer Award ging naar Gijsbert van Marrewijk (Berthan Research) voor zijn studie naar toepassing van T-foils onder snelle schepen. Fleet Cleaner is winnaar van de Maritime Innovation Award 2018 omdat het een uniek systeem is, wat door hen zelf bedacht is en een enorm commercieel potentieel heeft.

De jury noemt Fleet Cleaner een echte maritieme innovatie. Het systeem verwijdert aangroei van de scheepshuid van zeeschepen tijdens het laden en lossen in de haven met een zelfontwikkelde robot. Het hele proces van schoonmaak wordt aangeboden en  niet enkel de aanschaf van de equipment; men koopt dus eigenlijk de service van ‘een schoon schip’.

Rave Tug

De winnaar van de KVNR Shipping Award 2018 zijn Multraship & Novatug met hun Carrousel Rave Tug, volgens de jury een gedurfd en kostbaar experiment dat ook voor andere marktpartijen beschikbaar zal komen. Sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ - ontworpen en gebouwd door Royal IHC - is ten slotte tot winnaar van de Maritime Award KNVTS ‘Schip van het Jaar 2018’ uitgeroepen.

De sleephopperzuiger (zie foto onder) bevat een aantal innovaties met onder meer een tweetoeren tandwielkast, de opslag van een baggermengsel met zeer hoge dichtheid, waarmee de baggeroperaties (verder) geoptimaliseerd worden. De toepassing van LNG voor de energievoorziening van een dergelijke schip is echter een wereldwijde primeur. Royal IHC en opdrachtgever DEME zetten daarmee een grote stap naar schoner baggeren.

river

leaderboard