Overslaan en naar de inhoud gaan
ill

Stremming Albertkanaal na aanvaring opgeheven

Vanochtend om half zeven heeft er een frontale aanvaring plaatsgevonden tussen twee schepen op het Albertkanaal bij de spoorbrug Herentals-Lier, waarbij geen doden of gewonden vielen, maar waardoor de scheepvaart op het kanaal vele uren gestremd is geweest. Inmiddels kunnen de wachtende schepen om beurten de plaats van het ongeval passeren. 

 

JAN SCHILS

 

Over de oorzaak van de scheepsbotsing tussen het 73 meter lange binnenschip, dat geladen was met kunstmest, en het andere vaartuig (een duwbak) is nog niets officieel meegedeeld. Het binnenschip is grotendeels gezonken. Het heeft lange tijd dwars in het kanaal gelegen, met alleen de stuurhut nog boven water.

 

Het scheepvaartverkeer heeft de hele dag stilgelegen, maar sinds 16.00 uur kon men om beurten passeren. Experts zijn ter plekke om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Berichten als zou op het moment van de botsing een van de stuurhutten even niet bemand zijn geweest, zijn nergens bevestigd.

Omdat het binnenschip kunstmest vervoerde, moet ook het water in het kanaal worden onderzocht. Van vervuiling is nog geen sprake gebleken. De berging van het gezonken schip kan nog wel een week op zich laten wachten. De nabijheid van hoogspanningsleidingen bemoeilijkt namelijk de inzet van de benodigde drijvende bokken.

leaderboard