Overslaan en naar de inhoud gaan
zonken
Alleen de stuurhut van het schip steekt boven het water uit. Foto Pierre Verberght

Scheepvaartverkeer Albertkanaal verloopt zeker nog 10 dagen stroef

Na de frontale aanvaring tussen een binnenvaartschip en een duwcombinatie dinsdagochtend op het Albertkanaal bij de spoorbrug Herentals-Lier verloopt de scheepvaart daar zeker nog een dag of tien erg moeilijk.

Reden is dat het met kunstmest geladen 73 meter lange binnenschip dwars in het kanaal ligt, met alleen de afgelopen zomer nog vernieuwde stuurhut nog boven water. Pas wanneer de lading en scheepsbrandstof zijn verwijderd, kan met de berging worden begonnen. Bij het ongeluk vielen geen doden of gewonden. De vrachtschipper zou over enkele maanden met pensioen gaan.

JAN SCHILS

Het binnenschip kan pas worden geborgen als alle kunstmest en de gasolie zijn verwijderd. Schepen kunnen beurtelings langs de onheilsplek passeren op aanwijzing van dijkwachters. Drinkwatermaatschappijen die water uit het Albertkanaal gebruiken, zullen onderzoeken of het water verontreinigd is, maar gisteravond was daarvan nog geen sprake. Hoogspanningsleidingen over het kanaal vormen een extra probleem, omdat deze in de weg hangen voor de drijvende bokken die de bergingsklus moeten gaan klaren. 

Rondom het gezonken binnenschip is een scherm aangebracht om te vermijden dat brandstof kan wegstromen als er een lek zou zijn ontstaan. Tien kilometer van deze plaats is de inlaat van het drinkwater voor Antwerpen. Ook over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Wel gingen er ook gisteravond nog geruchten dat het mogelijk om een menselijke fout zou gaan. Meer bepaald zou de stuurhut voor een korte periode zijn verlaten. Intussen is wel de auto van de schipper met een hijskraan van het dek gehaald.

Volgens de Vlaamse Waterweg, die het binnenvaartnet in Vlaanderen beheert, is de economische schade voor de scheepvaart aanzienlijk. Gemiddeld varen dagelijks zo’n honderd schepen door de sluizen op het Albertkanaal, maar gisteren was daarvan geen sprake. Met genoemde beperking kon het scheepvaartverkeer er vanaf 16.00 uur weer beurtelings langs.

 

 

 

leaderboard