Overslaan en naar de inhoud gaan
Scheepswerf Pattje bereidt miljoenenclaim voor
Tewaterlating uit het verleden. Archieffoto
Raad van State stelt Groningse scheepswerf na jaren in gelijk

Werf Pattje bereidt miljoenenclaim voor

Scheepswerf Pattje in het Groningse Waterhuizen is door de Raad van State onherroepelijk in het gelijk gesteld in een jarenlang slepend juridisch conflict met de provincie. Hiermee is een dwangsom van een kleine half miljoen euro van de baan.

Directeur-eigenaar Bauke Adema kondigt aan dat de provincie nu een claim van enkele miljoenen euro’s kan verwachten ter compensatie van geleden materiële en immateriële schade.

“Ik heb een dubbel gevoel”, reageert Adema op de uitspraak van ‘s lands hoogste bestuursrechter. “Natuurlijk ben ik blij dat de claim van een half miljoen van tafel is. Want hiermee is de toekomst van onze werf gered. Maar misschien nog wel sterker is het gevoel van boosheid en frustratie dat ons bedrijf jarenlang door de provincie in het nauw gedreven is, terwijl het provinciebestuur daarvoor wettelijk onbevoegd was”.

Dwangsommen

De verstandhouding tussen de werf aan het Winschoterdiep, de provincie en verschillende omwonenden is vanaf het begin moeizaam geweest. Sinds de oprichting in 2009 lukte het de werf maar niet om de vergunningaanvraag door de provincie goedgekeurd te krijgen. Uiteindelijk kwam er in 2013 een gedoogverklaring. Echter, vanwege overtreding van de gedoogvoorwaarden die aan die verklaring waren verbonden, veroordeelde de provincie de werf tot 470.000 euro dwangsommen.

De Raad van State heeft deze gedoogvoorwaarden naar de prullenbak verwezen.

leaderboard