Overslaan en naar de inhoud gaan
De beschadigde dam is gerepareerd
Foto: WSV

Schade aan de stuw in Geesthacht verholpen

Het Elbe-zijkanaal is vanaf donderdag weer bevaarbaar. De schade van de stuwdam bij Geesthacht is verholpen en het waterniveau is weer op peil gebracht. Op de Elbe zijn er wel nog steeds beperkingen op de vaarweg tussen Hohnstorf en Geesthacht.

Het niveau moest aanzienlijk worden verlaagd nadat de schade aan de waterkering was gedetecteerd op de avond van 2 augustus 2019, om de druk op de beschadigde dam te verminderen. Als gevolg hiervan daalde het waterniveau onder 4,0 m - de markering die nodig is om de Lüneburg-scheepslift in de buurt van Scharnebeck te bedienen.

Volgens de Lauenburg Waterways and Shipping Authority (WSA), die belast was met de schadebeoordeling en de eliminatie van de schade, was sinds het weekend ongeveer 4.600 ton erosiebestendig materiaal gebruikt om de beschadigde dam te beveiligen. Inmiddels is de scheepslift weer in gebruik genomen, zodat de opgebouwde sluisstand stap voor stap kan worden verlaagd en de schepen hun reizen kunnen voortzetten. De WSA Uelzen zei dat gedurende de tijd dat de scheepslift moest worden stilgelegd, alle komende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de fabriek toch konden worden vervroegd.

Ondanks de snelle actie leed het vervoer over de binnenwateren echter een aanzienlijk financieel verlies: op woensdag werden in totaal 67 schepen naar Hamburg en 20 schepen naar het Mittelland-kanaal verankerd aan de scheepslift. In cijfers uitgedrukt: afhankelijk van de tonnage en het type schip heeft een liggend schip inkomsten verloren tussen 1.000 en 3.000 euro per dag. De WSA Uelzen gaat ervan uit dat de rij schepen voor de sluis binnen ongeveer twee dagen is opgelost. Per dag kunnen ongeveer 36 schuttingen in elke vaarrichting worden uitgevoerd.

Er komt nog een onderzoek naar de oorzaken van de schade bij de stuwdam, zodat soortgelijke gevallen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Dossier

Lees de eerdere berichtgeving hierover in ons dossier

leaderboard