Overslaan en naar de inhoud gaan
tekenen
De oprichters van Skoon Energy tekenen bij Damen. Vlnr: Daan Geldermans, Peter Paul van Voorst en CCO Arnout Damen. Foto Damen

Skoon Energy tekent bij Damen

Damen Shipyards Group in Gorinchem en de Nederlandse startup Skoon Energy hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de energietransitie in de scheepvaartindustrie. De overeenkomst combineert de 90 jaar ervaring van Damen met de dynamiek van een beginnend bedrijf, opgericht in 2017, door Daan Geldermans en Peter Paul van Voorst - twee studenten van de Technische Universiteit Delft.

Damen staat bekend om zijn innovatieve benadering van scheepsbouw en de duurzaamheid van zijn productportfolio die hieruit voortkomt. Recente voorbeelden zijn talrijke hybride, LNG- en volledig elektrisch aangedreven vaartuigen. Skoon richt zich op de grootschalige elektrificatie van de aandrijving van schepen, via het beheer van een netwerk voor het delen van batterijen en strategisch geplaatste oplaadpunten met een volledig schone energievoorziening. De inwisselbare accu's van Skoon Energy - bekend als de Skoonboxes - zijn onderdeel van een proef aan boord van een dieselelektrisch binnenvaartschip, later dit jaar.

Delen van kennis

Damen Chief Commercial Officer Arnout Damen zegt: "We weten uit ervaring dat samenwerking, het delen van kennis en ideeën een cruciale factor is bij het stimuleren van innovatie en het stimuleren van verbeterde duurzaamheid. Het idee van Skoon Energy heeft snel de verbeeldingskracht van onze industrie getriggerd. De focus op het verbeteren van de milieuprestaties van de scheepvaartindustrie is er een die volledig is afgestemd op onze eigen ambities en we verwachten een uitstekende samenwerking, als we de aandrijving van grootschalige elektrische schepen tot realiteit willen maken".

schip met batterijen

leaderboard