Overslaan en naar de inhoud gaan
kon
De officiële opening werd op 11 juni 1971 verricht door koningin Juliana.

Rozenburgsesluis 50 jaar in dienst

De Rozenburgsesluis jubileert. Op dinsdag 20 april 1971 stelde havenmeester H. Brandenburg om 8.00 uur het complex in gebruik; de verbinding voor de binnenvaart tussen het Calandkanaal en het Hartelkanaal.

De Rozenburgsesluis was de eerste sluis in het havengebied die door één man bediend kon worden. Dit dankzij het gebruik van camera’s, praatpalen en luidsprekers.

sluis
De huidige situatie. Foto Freek van Arkel

Vorig jaar nog is de omgeving van de sluis aanzienlijk veranderd door de omlegging van de havenspoorlijn (het Theemswegtracé). Daardoor heeft de scheepvaart tegenwoordig ter plaatse rekening te houden met de Rijnvaarthoogte.

Koningin Juliana

Ooit had het Havenbedrijf Rotterdam 126 brug- en sluiswachters in dienst; nu is dat aantal op de vingers van twee handen te tellen. De officiële opening van de Rozenburgsesluis werd op 11 juni verricht door koningin Juliana met in haar kielzog 500 genodigden. De opening was toen onderdeel van de officiële ingebruikname van de nieuwe havenmond met een dankzij de splitsingsdam gescheiden entree voor olietankers en de scheepvaart richting de stad en het Botlekgebied.

leaderboard