Overslaan en naar de inhoud gaan
Spidoboot
De spidoboot die geveild wordt. Foto Bootveiling.com

Rotterdams maritiem erfgoed geveild

Een voormalige ‘Spidoboot' gebouwd in 1959; een zogenaamde Schottelboot is het topstuk van een internationale botenveiling, waarbij ruim twintig boten van particulieren worden geveild. Deze specifieke Spidoboot heeft tot 1973 gevaren voor het Rotterdamse Spido en ligt op dit moment in Terneuzen.

Het vervoer van zeelieden naar schepen was lange tijd een belangrijke activiteit van de Spido. Niet alleen gedurende de dag, maar ook 's nachts vertrokken er elk uur Spidobootjes. De laatste ‘Spido-nachtboot' voer rond twaalf uur af van het ponton aan het Willemsplein. Begin jaren tachtig ging het personenvervoer achteruit omdat steeds minder schepen ‘op stroom' werden behandeld. In 1986 zag Spido zich genoodzaakt de havendienst geheel af te stoten en zijn de bootjes op de markt gekomen.

Veilingmeester Bolweg verwacht dat de Schottelboot ex Spido de nodige belangstelling van zowel Rotterdammers als liefhebbers van schottelboten zal krijgen. “Het is echt een boot voor iemand die houdt van de unieke techniek en Rotterdamse historie”, aldus Bolweg.

Behalve de Spido-boot, worden nog zo’n twintig andere boten geveild. De boten worden geveild omdat de eigenaren graag willen dat er weer actief mee gevaren gaat worden door enthousiaste watersporter.  Topkavels op de veiling zijn bijvoorbeeld een voormalige Duitse Coaster uit 1960 van 42,5 meter die als woonschip omgebouwd kan worden, een mooie Bavaria 312 zeilboot , een tjak, diverse speedboten en een houten jol. Zaterdag 15 februari van 11.00 tot 14.00 uur is de kijkdag. Meer informatie daarover vind je op bootveiling.com.

 

leaderboard