Overslaan en naar de inhoud gaan
Een van de ligplaatsen met walstroom in Rotterdam
Een van de ligplaatsen met walstroom in Rotterdam. Foto Port of Rotterdam.

Rotterdam investeert in walstroom Parkkade en Rozenburg 

De gemeente Rotterdam doet een bijdrage van in totaal 2,4 miljoen euro om walstroom te stimuleren aan de Parkkade en aan de landtong in Rozenburg. Daarmee wil de gemeente bijdragen aan de energietransitie in de stad en de haven. 

Parkkade
Het gaat om twee ton dit jaar en twee ton volgend jaar voor een mobiele walstroominstallatie aan de Parkkade in Rotterdam. Het doel is om met de opgedane kennis en ervaring te komen tot een verdere uitrol in de haven. Volgende gemeente heeft de scheepvaartsector een zetje nodig om de stap te kunnen maken. De walstroom in Rotterdam Delfshaven is bedoeld voor kleine zeeschepen en binnenvaartschepen en moet zorgen voor minder geluidsoverlast en emissies. 

In de eerste fase worden bestaande concepten getest aan de Parkkade; daarna zullen ook innovatieve technieken en alternatieve brandstoffen worden ingezet. Het project kan mede gefinancierd worden door een rijkssubsidie van 6,5 miljoen euro voor de verbetering van de luchtkwaliteit in Rotterdam. 

Rozenburg
De andere walstroomvoorziening staat gepland voor de landtong Rozenburg en is vooral bedoeld voor de schepen van de offshore firma Heerema. Deze hebben een vaste ligplaats daar, naast een windpark van Eneco. De stroom van deze installatie zal dan ook worden geproduceerd door deze windmolens. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot de aanleg van een walstroom-hub waarmee behalve de schepen van Heerema ook omliggende ligplaatsen over vaste walstroom kunnen beschikken. De gemeente draagt hier zo’n twee miljoen euro aan bij. De totale kosten zijn ongeveer tien miljoen euro. 

De verwachting is dat beide installaties klaar zullen zijn in 2020. Beide projecten moeten zorgen voor een impuls tot het verder ontwikkelen van duurzame walstroom voor de scheepvaart. 

 

leaderboard