Overslaan en naar de inhoud gaan
waterstof
Kleine waterstofcentrale. Stockfoto

Rotterdam helpt Duitse DeltaPort om uit te groeien tot regionaal waterstof-knooppunt

Havenbedrijf Rotterdam versterkt de samenwerking met DeltaPort Niederrheinhäfen, zodat deze groep Duitse binnenhavens in het noordelijk Roergebied een regionaal knooppunt kan vormen voor de invoer van groene waterstof uit de haven van Rotterdam.

Beide partijen hebben daartoe vandaag, 22 september, een intentieverklaring ondertekend. Ook grote Duitse ondernemingen, zoals energieconcern Eon, Thyssengas, koelhuisexploitant Nordfrost en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Kreis Wesel hebben de verklaring ondertekend.

Groene waterstof kan een waardevolle bijdrage leveren aan de energietransitie die nodig is om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Om aan de verwachte toenemende vraag naar groene waterstof te voldoen, zal Duitsland - net als Nederland - waterstof moeten importeren.

Voor DeltaPort is het doel van de samenwerking om activiteiten te bundelen en die te integreren in de eigen waterstofstrategie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. “De betekenis van dit project overstijgt onze regio aanzienlijk,” zegt prof. dr. Andreas Pinkwart (FDP), minister voor economische zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van Noordrijn-Westfalen bij de ondertekening. Het project, getiteld H2UB DeltaPort, regelt de aanvoer van waterstof voor regionale gebruikers in de districten Wesel en Kleve.

Cool Corridor

Emile Hoogsteden, directeur Commercie van Havenbedrijf Rotterdam: “Voor het Havenbedrijf gaat het in deze samenwerking om twee essentiële projecten. Ten eerste dichten wij DeltaPort goede kansen toe om een draaischijf te worden voor de aan- en doorvoer van groene waterstof, aangezien er in die regio talrijke competente partijen zijn die sterke interesse tonen in deze schone energiedrager. Voor zover lokale productie van waterstof ontoereikend is, kan die geïmporteerd worden via Rotterdam.”

Hoogsteden: “Binnenvaart en spoor spelen hierin een centrale rol, naast buisleidingen. Ten tweede willen wij een Cool Corridor helpen ontwikkelen, een vaste binnenvaartverbinding voor koelcontainers tussen Rotterdam en het Roergebied. Dankzij de investering van Nordfrost in een nieuw koellogistiek centrum dat op schone energie kan draaien, kunnen wij emissievrije binnenvaartverbindingen helpen opzetten met de deepsea terminals in Rotterdam, vergelijkbaar met de Alphenaar -  die voor bierbrouwer Heineken elektrisch pendelt tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk.”

Tags

leaderboard