Overslaan en naar de inhoud gaan
Rotterdam beproeft walstroomsystemen
De Parkkade, met zicht op de Erasmusbrug en Kop van Zuid. Archieffoto Port of Rotterdam/ Willem van Kasteren

Rotterdam beproeft vijf walstroomsystemen

Op de Parkkade in Rotterdam begint vrijdag 13 december een proef met verschillende systemen voor walstroom voor kleine zeeschepen. Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) en Allard Castelein (CEO Havenbedrijf Rotterdam) geven die middag samen het startsein voor de proef.

 

Aan de kade langs de Nieuwe Maas - in de buurt van de Euromast - liggen geregeld kustvaarders die nu nog voor hun voorzieningen aan boord veelal elektriciteit opwekken met dieselgeneratoren. De komende maanden worden hier vijf verschillende systemen getest. Alle leveranciers zijn bij de start aanwezig en kunnen hun walstroomtechniek toelichten.

Deelnemers

De vijf deelnemers aan de proef testen ieder enkele weken verschillende concepten uit. Hierbij wordt vooral gekeken naar technische en commerciële haalbaarheid, klantvriendelijkheid en de positieve impact op de omgeving:

  • ENGIE Ventures & Integrated Solutions B.V.: Hybride system met een Big Battery Box, geïntegreerd met een motor-generator op biobrandstof (HVO).
  • PON Power & zusterbedrijven: Hybride container met een batterij in combinatie met een generator op blauwe diesel (HVO) in een 10ft container.
  • Aggreko Benelux: LNG gedreven Gasmotor in een 20ft container.
  • Mobiele Stroom BV: Bio-LNG gedreven turbine in een 20ft container.
  • JP-Energiesystemen B.V: Brandstofcel-aggregaat op waterstof in combinatie met een kleine batterij.

leaderboard