Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee gebroeders
Foto Rijkswaterstaat

Rondkijken in VR op stuwcomplex Amerongen

Het is nu mogelijk om digitaal rond te kijken op het stuwcomplex Nederrijn en Lek met behulp van een nieuwe virtual reality film. Daarmee is een virtueel bezoekje te brengen aan de stuwcomplexen van Driel, Amerongen en Hagestein.

Tijdens de renovatie is de afgelopen jaren groot onderhoud uitgevoerd aan de stuwcomplexen. De sluizen, stuwen, machines en installaties zijn gerenoveerd of vernieuwd. Op stuwcomplex Amerongen is een nieuwe bediencentrale gebouwd voor de 24/7 centrale bediening van de drie stuwcomplexen. Ook hebben de betonconstructies van de stuwen een fraaie schilderbeurt gekregen.

In de vernieuwde film ‘Vaar mee langs de stuwen en sluizen van het stuwensemble Nederrijn en Lek’ vaart u mee door de sluis, met de schipper van de Twee Gebroeders. Daarnaast loopt u met de beheerder mee over het stuwcomplex. Deze VR-film toont u in 360°-beelden het stuwcomplex door de ogen van schipper Willem Jan en beheerder Eric. Alsof u zelf door de sluis vaart, in de bedienruimte zit of over het stuwcomplex loopt. Daardoor ziet u ook delen van het complex die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek, vanwege de veiligheid en de doorvaart van de scheepvaart.

Deze ‘360° graden’-film is te bekijken via YouTube, maar kan ook met een VR-bril in de app ‘stuw en sluis’ van Rijkswaterstaat.
 

leaderboard