Overslaan en naar de inhoud gaan
roet

Roettabel ingevoerd voor Amsterdamse scheepvaart

De havens van Amsterdam en langs het Noordzeekanaal voeren een roettabel in, om direct in te kunnen grijpen bij luchtvervuiling door de scheepvaart. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Omgevingsdienst IJmond, Centraal Nautisch Beheer en Port of Amsterdam willen hiermee de hinder die er soms door (zee-) scheepvaart ontstaat beperken.

De zichtbare uitstoot wordt beoordeeld naar een roettabel, die recent als artikel 4.1a is opgenomen in de Regionale Havenverordening Noordzeekanaalgebied 2019, dat zijn de ‘huisregels’ voor het water in het hele gebied, van één kilometer buiten de kust van IJmuiden tot aan de Oranjesluizen in Amsterdam. Voor de roetuitstoot geldt: hoe heftiger de uitstoot, hoe korter die mag duren. Als basis voor het toezicht en handhaving is een roettabel ontwikkeld die de verschillende typen uitstoot afzet tegen de duur ervan.

Handhaving

De Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) ziet namens de gemeenten toe op de naleving van de voorschriften uit de havenverordening. Dat zijn voorschriften met betrekking tot milieu, veiligheid en ordening. ODIJmond kijkt bijvoorbeeld al langer of een schip goed is afgemeerd en veilig te betreden is. Ook kijkt men of werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en dat daarbij niet te veel geluid vrijkomt, bijvoorbeeld in de nacht.

leaderboard