Overslaan en naar de inhoud gaan
Commissievoorzitter Von der Leyen. Foto European Parliament
Commissievoorzitter Von der Leyen. Foto European Parliament

Roemeense Vălean vrijwel zeker EU-commissaris voor transport

De Roemeense Europarlementariër Adina Vălean (51), die zowel in de Europese politiek in het algemeen als in het transportbeleid van de EU goed thuis is, wordt vrijwel zeker de nieuwe commissaris voor vervoer in de Commissie-Von der Leyen. Ze moet nog wel een hoorzitting in het Europees Parlement ondergaan. Van de Roemeense politica wordt onder andere verwacht dat zij de positie van de binnenvaart op de Donau zal proberen te versterken, waarbij zij kan rekenen op de verschillende Oost-Europese landen waardoor deze rivier stroomt.

Jan Schils

De Roemeense regering stelde vandaag (dinsdag 12 november) behalve Vălean ook de Roemeen Siegfried Muresan voor als kandidaat. Nadat Von der Leyen beide kandidaten had geïnterviewd, koos zij voor de vrouwelijke kandidaat, ofschoon beiden een goede indruk nalieten. Maar omdat ze evenveel mannen als vrouwen in haar team wil, koos Von der Leyen voor Vălean. De Roemeense geniet in Straatsburg een goede reputatie om haar dossierkennis.

De nieuwe Commissie-Von der Leyen is nu bijna compleet. Zij keurde vorige week al de kandidaten goed die Frankrijk en Hongarije naar Brussel afvaardigden. Het gaat om twee kandidaten die eerdere landgenoten vervangen, die door het Europees Parlement als 'onbekwaam' werden afgewezen.  Alleen de Britten hebben nog geen Europees commissaris voorgedragen. De juridische commissie van het Europees Parlement gaat nu beoordelen of bij de Franse, Hongaarse en Roemeense kandidaat geen sprake is van belangenverstrengeling. Daarna moeten ze nog een hoorzitting in het Europees Parlement overleven. Het is de bedoeling dat het parlement in Straatsburg de hele Commissie eind november goedkeurt, zodat het team op 1 december kan beginnen.

leaderboard