Overslaan en naar de inhoud gaan
spoor
De verzakking van de sporen bij Rastatt. Archieffoto DB

Rijnvaart profiteert blijvend van spoorverzakking

De binnenvaart profiteert nog steeds van de plotselinge spoorverzakking in Zuid-Duitsland van vorig najaar. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers over de marktontwikkeling, afkomstig van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in Straatsburg.

De sterke toename in het containervervoer (+12,5 procent in het derde kwartaal 2017) hangt vooral samen met de belemmering van het spoorwegvervoer langs de Rijn bij Rastatt, gedurende zeven weken in augustus en september.

Dankzij de vrije capaciteit kon de rivier een deel daarvan overnemen, zodat gedurende deze periode meer containers hun weg via de Rijn vonden. De Zwitserse Rijnhavens zijn hier sterk van gegroeid. Een deel van dit extra vervoer bleef bij de Rijnvaart - ook nadat het spoorwegtracé weer geopend was.

Het binnenvaartvervoer in Europa profiteerde dat kwartaal in zijn algemeenheid van de positieve economische context en goede klimatologische omstandigheden. De economische activiteit toonde een sterkere opleving dan een jaar geleden verwacht werd. De omstandigheden zoals de waterstanden van de rivieren waren een stuk gunstiger dan in het derde kwartaal van 2016.

Kaft

Rijn en Donau

De vervoersprestatie over de Rijn lag 1,5 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016. In grote binnenvaartlanden zoals Duitsland (+3), Nederland (+1) of België (+14 procent) is de vervoersprestatie in gelijke mate toegenomen of zelfs sterker. In al deze landen (en ook op de Rijn) was het containervervoer binnen het vrachtvervoer de tak met de hoogste groeipercentages.

De vervoersresultaten voor de Donau bieden een gemengd beeld. De landen aan de Boven-Donau laten groeicijfers zien (Oostenrijk: +15, Slowakije: +17, Hongarije: +12 procent), terwijl de landen aan de Beneden-Donau niet dezelfde vervoersprestatie wisten te bereiken als in het derde kwartaal van 2016. De belangrijkste reden hiervoor was de slechte oogst in 2017 in het Donaugebied.

leaderboard