Overslaan en naar de inhoud gaan
Rijn voert nog steeds voldoende water aan
Kaartje van de (verwachte) waterstand bij Lobith. Illustratie Rijkswaterstaat
Komend weekend wat regen; daarna hopelijk nog veel meer

Rijn voert nog voldoende water aan

Volgens het Duitse water- en scheepvaartambt WSV in Duisburg-Rhein staat er voldoende water in de Rijn. De scheepvaart is, en zal ook de komende dagen zonder beperkingen kunnen plaatsvinden. Anders is het op de Elbe, waar geen beroepsvaart meer mogelijk is. Schippers moeten overal wel opletten.

JUDITH STALPERS

Dat deed de stuurman van een tankschip niet toen hij 24 juli 's middags in de buurt van Worms grond raakte. Een voorbijvarend schip kon het schip met 1670 ton diesel aan boord weer los trekken, zonder verder schade te ondervinden. Het was het tweede schip dat deze week in de Rijn was vastgelopen.

Het waterpeil is op de rivier duidelijk aan de lage kant. Maar, zoals de WSV centrale in Bonn (het GDWS) meldt, alle meetpunten liggen nog boven het laagste laagwaterniveau. Deze norm wordt op ELWIS opgevoerd, maar in de praktijk zijn er geen consequenties aan verbonden. Bij hoogwater kan de WSV beperkte snelheden of ook vaarverboden opleggen; bij laagwater gaan geen waarschuwingen uit. Iedere schipper moet zelf opletten of zij of hij met het schip en zijn aflaaddiepte nog veilig door de vaargeul komt.

Smaller

De vaargeul op de Rijn is door de lage, maar niet dramatisch lage waterstand een stuk smaller geworden. Het varen vraagt dus vooral op de Midden- en Bovenrijn meer aandacht. De vaargeul bij Kaub is daar de flessenhals. Dat wil zeggen, het is altijd het eerste punt waar laagwater de scheepvaart hindert. Het waterpeil bedraagt op donderdagmiddag 139 centimeter, hetgeen een vaargeuldiepte van 251 centimeter betekent, zo Claudia Thoma, woordvoerder van GDWS Bonn.

Jan Böhme, WSV Duisburg, verwacht de komende dagen geen dramatische waterstanden. “In het weekend wordt regen verwacht. Dat zorgt eerst maar voor ontspanning. Dan is het afwachten of het de komende week weer zo heet en droog wordt als nu.” Natuurlijk hoopt hij dat er af en toe een buitje valt.

Elbe

Op de Elbe in Noord-Duitsland hoopt men op meer dan hier en daar een buitje. Het land en de rivierbeddingen staan deels kurkdroog. Over de Elbe zelf vaart niets meer, behalve plezierbootjes. De amateurschippers moeten goed oppassen, want de WSV kan vanwege de lage waterstand niet met hun eigen schepen uitvaren om waterdieptes te meten.

Alleen in Dresden kunnen nog rondvaartboten varen. In andere toeristische centra langs de Elbe is ook dat niet meer mogelijk, zegt Hartmut Rhein van de WSV Magdeburg. De beroepsvaart van en naar Magdeburg heeft met het Elbe-Seitenkanaal gelukkig de mogelijkheid om met Hamburg en het kanalengebied in verbinding te blijven. Ook heeft de haven Magdeburg dankzij zijn sluizen voldoende water in zijn bekkens. “Het verschil met 2018,” zo vertelt Rhein, “is de snelheid waarmee het waterpeil daalt. We hebben nu vier tot zes weken eerder de waterstand bereikt die in 2018 als laagste werd gehaald. Het afzakken gaat dit jaar supersnel”. Dat ligt aan de droogte gecombineerd met extreem hoge temperaturen. Het water verdampt zienderogen. 

leaderboard