Overslaan en naar de inhoud gaan
rws
Van Links naar rechts: Leonie Koops (Witteveen+Bos), Ingeborg Ligtenberg (Rijkswaterstaat) en Ard Verweij (Royal HaskoningDHV). Foto Rijkswaterstaat

Renovatieplan hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl definitief gegund

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de planfase van de renovatie van de hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl definitief gegund aan de combinatie Witteveen+Bos - Royal HaskoningDHV.

De advies- en ingenieursbureaus krijgen de opdracht voor het uitvoeren van een integraal onderzoek naar onder meer het in de juiste staat brengen van de oevers van de hele hoofdvaarweg en de voorbereiding van het contract voor een deel van de realisatie.

Komende jaren voert de combinatie Witteveen+Bos – Royal HaskoningDHV een integraal onderzoek uit naar de vervangingsopgaven en optimalisaties die nodig zijn, naast de lopende projecten, om de hoofdvaarweg te laten voldoen aan de Richtlijnen Vaarwegen. Dit doet men samen met bestuurlijke partners en de omgeving.

zuidhorn
Oevers bij Zuidhorn. Foto Rijkswaterstaat

De mogelijkheden voor het vervangen van de oeverconstructies is een belangrijk onderdeel van het onderzoek; waar het mogelijk is worden deze vervangen door natuur- en diervriendelijke oevers. Ook de remmingwerken bij de bruggen, de lig- en wachtplaatsen, het onderwaterprofiel en het verwijderen van de sluis Terherne maken deel uit van het integrale onderzoek.

Vele belangen

Rinze Herrema, projectmanager namens de combinatie: “De opgave is om deze vaarweg op een maatschappelijk verantwoorde manier te renoveren. De eerste stap is om te prioriteren waar investeringen gedaan moeten worden en tot transparante besluiten daarover te komen. Daarbij worden de vele belangen van stakeholders, zoals de twee provincies en de aanliggende gemeenten langs de vaarweg gewogen en wordt geoptimaliseerd op maatschappelijke meerwaarde.”

“In onze aanpak voor deze opdracht staan twee punten centraal: we gaan samen voor het maximaliseren van de duurzaamheidsdoelstellingen en met de bouw en inrichting van een dataroom, waar alles in samenkomt, gaan we echt datagedreven werken. Deze ambities van Rijkswaterstaat maken dat wij dit project graag willen doen.”

Rijkswaterstaat rondt de planfase af in 2023, waarna de contractvoorbereiding voor de uitvoering plaatsvindt. De verwachting is dat in 2025 de uitvoering van de werkzaamheden starten. 

leaderboard