Overslaan en naar de inhoud gaan
zwarte zwaantje
foto: Collectie Steunpunt Binnenvaart

Reddingsplan voor het Zwarte Zwaantje

Vanuit Dordrecht wordt er een actie opgezet om het voormalige Rotterdamse speeltuinschip het Zwarte Zwaantje van de sloop te redden.

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch heeft als doel de werelden van land en water te verbinden. Daarom is het nodig om een openbaar toegankelijk drijvend park tussen de vijf historische schepen in de Zuidelijke Insteekhaven te creëren. Als onderdeel van het drijvende park is Stichting Leefwerf De Biesbosch van plan het voormalige speeltuinschip het Zwarte Zwaantje aan te schaffen voor een ligplaats in de Zuidelijke Insteekhaven.

Het schip is in 1933 te water gelaten als stoompont Gorinchem V. Decennialang heeft dit speeltuinschip in de Rotterdamse Maashaven gelegen. Het diende daar als ‘speel- en schoolplein’ van de Zwarte Zwaan, waar op een van de dekken de liplaatschool voor varende kleuters was gevestigd. De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar besloten dat het speeltuinschip daar weg moest, vanwege een nieuwe inrichting van de Maashaven. Daardoor is dit unieke speeltuinschip bij de scheepssloperij terecht gekomen.

 

 

leaderboard