Overslaan en naar de inhoud gaan
De reddingsboten Tjerck Hiddes en Cornelius Zwaan zijn nu officieel varend erfgoed
De eretitel 'varend erfgoed' voor de reddingsboot Tjerck Hiddes. Foto Reddingmuseum

Reddingsboot Tjerck Hiddes officieel varend erfgoed

Tijdens de algemene ledenvergadering van Oude ReddersGlorie (ORG) in Lemmer heeft het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) afgelopen weekend twee nieuwe titels voor varend erfgoed in ontvangst mogen nemen. Het gaat om de Tjerck Hiddes en de Cornelius Zwaan; beide historische reddingsboten maken onderdeel uit van de collectie van het museum in Den Helder.

De bekende verschijning Tjerck Hiddes is een echte IJsselmeervlet. Dit type is speciaal voor het IJsselmeergebied ontwikkeld. Vanwege de sterke groei van de waterrecreatie koos men voor een vlet die goed te manoeuvreren was, zeewaardig met een geringe diepgang en toch een ruime werkplek. De bouw werd bekostigd met een publieksactie van het dagblad De Telegraaf, in verband met het 150-jarige bestaan van de KNZRM in 1974.

De Cornelius Zwaan is een motor-reddingsvlet van het type Zeeleeuw en is gebouwd in 1982 te Hindeloopen. In 1994 werd de Cornelius Zwaan in bruikleen gegeven aan Curaçao. Sinds het najaar van 2013 ging ze voorgoed met pensioen als reddingsboot en is ze opgenomen in de collectie van het Reddingmuseum.

Naast de Tjerck Hiddes en de Cornelius Zwaan hebben vorig weekend nog 14 andere historische reddingsboten de titel voor ‘varend erfgoed’ of ‘varend monument’ mogen ontvangen. De andere boten van het museum mogen al langer gebruikmaken van deze bijzondere en eervolle titel.

leaderboard