Overslaan en naar de inhoud gaan

Redding werf Koningspoort maar tijdelijk

De met sluiting bedreigde scheepswerf de Koningspoort in de Oude Haven van Rotterdam is voorlopig gered. Vier samenwerkende scheepsrestauratoren hebben het beheer ervan deze maand overgenomen van het Maritiem Museum, dat de historische scheepshelling uit het Groningse Hoogkerk wil afstoten.

Voor een overbruggingsperiode van maximaal 18 maanden zal de voor dit doel opgerichte Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort (STBK) de exploitatie van de museale scheepswerf op zich nemen. De gemeente Rotterdam en de gebiedscommissie Centrum is gevraagd om voor eind dit jaar eenmalig respectievelijk 65.000 en 24.000 euro bij te dragen aan het uitvoeren van achterstallig onderhoud en het opstellen van een erfgoedprogramma.

Vechten

“Wij zijn in eerste instantie gewone vaklieden en hebben lang moeten vechten om onze condities voor het komend anderhalf jaar overeind te houden”, vertelt Chris van der Meulen van STBK. In de tussentijd zal er een plan voor een duurzame toekomstige exploitatie worden opgesteld en uitgewerkt. Het Maritiem Museum Rotterdam, dat in 2017 aangaf met de Koningspoort te willen stoppen, blijft betrokken als ‘klankbordpartner’ in dit proces.

@FOTO: De bijzondere dwarshelling van de Koningspoort, met een deel van de Willemsbrug op de achtergrond.

leaderboard