Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Antwerpen

Record containeroverslag beperkt schade Antwerpse haven

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dankzij de containeroverslag, die een nieuw record noteerde, kon de haven de terugvallende totale overslag beperken.

Record containers
Al jaren breekt de containeroverslag in de haven van Antwerpen records en dat geldt zelfs in 2020. Ondanks het coronajaar met enkele moeilijkere maanden en geschrapte afvaarten, noteerde de containeroverslag sinds juli opnieuw sterkere volumes. Daardoor werd in 2020 voor het eerst de kaap van 12 miljoen TEU overschreden, een groei van 1,3 procent ten opzichte van 2019. Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Dit bevestigt nog maar eens het belang van het containersegment en de noodzaak voor uitbreiding van de capaciteit.”

Bulkoverslag
Terwijl de overslag van kolen in het eerste kwartaal nog groeide, kwam die nadien tot stilstand. Ook meststoffen, ertsen, zand en grind verloren terrein in 2020 terwijl schroot net stand hield. Dit resulteerde in een daling van de droge bulkoverslag van 17 procent. Deze terugval is te verklaren door het groeiende aanbod aan groene energie en door een verminderde vraag naar kolen en ertsen vanuit de staalsector.

Olie en chemicaliën
Vloeibaar massagoed daalde in totaal met 4,2 procent. De overslag van ruwe olie daalde met 60 procent door verminderde raffinage activiteiten. De overslag van oliederivaten herstelde zich tot een groei van 3,4 procent, ondanks een initiële verminderde vraag door de coronacrisis en de sterk gedaalde olieprijs. Ook chemicaliën kenden een verminderde vraag en daardoor een daling van 8,9 procent.

Breakbulk
Zowel corona als toenemend protectionisme door mondiale handelsperikelen, hebben in 2020 een duidelijk negatief effect gehad op de breakbulkgoederenstromen, wat resulteert in een daling van de totale overslag van 16,3 procent in vergelijking met 2019. Vooral staal, de belangrijkste goederengroep binnen dit segment, voelde de impact. Ook de autosector leed onder de coronacrisis en de totale RoRo overslag liep daardoor terug met 9,4 procent. De overslag van het aantal nieuwe voertuigen in 2020 daalde met 21,5 procent en die van tweedehandsvoertuigen met 22,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

leaderboard