Overslaan en naar de inhoud gaan
zollhafen
De Zollhafen: luxe appartementen en geen ligplaatsen meer voor de binnenvaart.
'De binnenvaart wordt steeds meer afgenomen, terwijl niemand er iets aan doet'

Schippers doen hun verhaal in rechtbank Mainz

De Duitse schippersbond EVdB is positief gestemd over de hoorzitting van de rechtbank in Mainz over de verdwenen binnenvaart-ligplaatsen uit de lokale Zollhafen. In de rechtszaak stond woensdag binnenvaartschipper Otto Klinkenberg tegenover Zollhafen GmbH & Co KG - eigenaar van de Nordmole. Uitspraak 22 juli.

Klinkenberg werd vertegenwoordigd door diens vrouw Iris Klinkenberg, tevens voorzitter van de EVdB. De advocaten waren aanwezig en behalve de pers ook een Nederlands binnenvaartechtpaar. Na afloop stelde Kinkenberg: “Vanuit het perspectief van de EVdB kan ik zeggen dat we - zo niet tot dusver succesvol - geprobeerd hebben ons in ieder geval te verdedigen tegen ontwikkelingen ten nadele van alle binnenvaartschippers: uit Duitsland, België, Nederland en andere landen. We zullen dat blijven doen”.

De rechter gaf de eisers ruim de gelegenheid om opnieuw te verwijzen naar de omstandigheden die tot deze eindsituatie heeft geleid. De haven is inmiddels volgebouwd met luxe appartementen. De dossiers van het ‘kort geding tegen de verwijdering van de dukdalfen Nordmole Mainz’ zijn ook aan de procedure toegevoegd. De rechter heeft ook uitgebreid nar de standpunten van de eiser en de verweerder geïnformeerd, maar de rechtsgang zal naar verwachting niet veranderen aan de situatie.

Tranen

Aan het eind van de hoorzitting kon de vrouw van het aanwezige Nederlandse binnenvaartechtpaar haar tranen niet bedwingen: "We varen al 36 jaar en de binnenvaart wordt steeds meer afgenomen, terwijl niemand er iets aan doet". De EVdB wordt in de rechtszaak ondersteund door de Nederlandse branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer en schippersbond ASV.

Iris Klinkenberg: “Of bezwaar maken tegen het vonnis van 22 juli 2020 nog zinvol is, moet zorgvuldig worden afgewogen: de kans op succes is klein en de kosten zijn hoog. Onze middelen kunnen zeker verstandiger worden ingezet - bijvoorbeeld voor de strijd om de nieuwe ligplaatsen aan de Südmole in Mainz”.

leaderboard