Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektrisch inspectieschip PW18 opgeleverd
Gedeputeerde Gräper wordt aan boord verwelkomd door Jan Doorduin, directeur werf Koninklijke Niestern Sander - bouwer van het nieuwe schip. Foto provincie Groningen
Elektrisch inspectieschip PW18 opgeleverd

Provincie Groningen vaart slim, stil en groen

Na een bouwtijd van een jaar en een uitgebreide testperiode heeft scheepswerf Koninklijke Niestern Sander afgelopen dinsdag 10 december het nieuwe provinciale inspectieschip PW18 opgeleverd en officieel overgedragen aan doopvrouwe en gedeputeerde Fleur Graper-van Koolwijk. Het gloednieuwe, volledig elektrisch aangedreven inspectieschip is een landelijke primeur en kan een volledige werkdag CO₂-neutraal varen.

Het hart van het schip bestaat uit een batterijpakket van circa 5000 kilo. Het schip heeft twee grote elektromotoren voor de aandrijving. Door een uitgekiend systeem voor verwarming, koeling en warmteterugwinning wordt er zuinig met energie omgegaan. Daarnaast bezit het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, door gebruik van duurzame folie-, hout- en verfsoorten. En stille elektrische motoren.

Vaarklaar

Het schip is sinds afgelopen voorjaar uitgebreid getest. Een dergelijk uniek en innovatief duurzaam schip volledig vaarklaar maken, was zowel voor de bouwers, installateurs, keuringsinstanties en programmeurs een flinke uitdaging. Regelgeving voor volledig elektrisch aangedreven schepen is nog volop in ontwikkeling en het batterijsysteem en de distributie van stroom naar de verbruikers lagen niet als kant en klaar product gereed om te worden ingebouwd. Dit vraagt uitgebreid testen en kostte ook tijd.

Handhaving

Het nieuwe inspectieschip PW18 vervangt het huidige schip van provinciale waterstaat en zal worden ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water. Zowel de provincie Groningen als de werf Koninklijke Niestern Sander zijn trots op dit innovatieve en duurzame nieuwbouwproject. Of zoals Fleur Gräper-van Koolwijk zegt: "Prachtig, dat ik eerder dit jaar in maart de PW18 mocht dopen. En dat het gelukt is om voor het einde van het jaar het schip in gebruik te nemen".

leaderboard