Overslaan en naar de inhoud gaan
Sluis Grave
Archieffoto sluis Grave

Project voor verbetering vaarwegen door eerste ronde in groeifonds

Het kabinet trekt de komende vijf jaar 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan de economische groei van Nederland via het Nationaal Groeifonds. Een van de projecten die door de eerste selectieronde heen is, is bedoeld voor de vaarwegen in Nederland.

In de eerste ronde van het project zijn veertien projecten geselecteerd die aan de criteria voldoen en voorgelegd worden aan een onafhankelijke beoordelingsadviescommissie. Een daarvan is het project ‘Werken aan vitale, robuuste, veilige en bevaarbare vaarwegen’, bedoeld om de bevaarbaarheid van de grote rivieren, met name de Waal, structureel te verbeteren en klimaatbestendig te maken. Daarnaast staat uitbreiding van de sluiscapaciteit bij Grave en Weurt op het programma.

Koninklijke BLN-Schuttevaer, CBRB, De vereniging van Waterbouwers en Evofenedex pleiten al jaren voor verbetering van de bevaarbaarheid van de Waal en de aanleg van de extra sluizen op de Maasroute. “Deze investering zou niet alleen de economie fors stimuleren, maar significant bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland en Europa”, aldus de organisaties.

Het geld uit het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. De eenmalige publieke investering moet bijdragen aan toekomstige economische groei en een maatschappelijk nut dienen.

Het totale pakket dat nu is ingediend betreft 25,5 miljard euro: er is 20 miljard euro beschikbaar. De onafhankelijke adviescommissie Nationaal Groeifonds buigt zicht over de projecten en doet binnen afzienbare tijd uitspraak welke projecten daadwerkelijk aan het nieuwe kabinet zullen worden voorgelegd.

leaderboard