Overslaan en naar de inhoud gaan
Wilhelminasluis
Het sluis- en bruggencomplex is nog steeds een grote bouwput. Archieffoto

Proefdraaien met schutten stilgelegde Wilhelminasluis

De gemeente Zaanstad is vanmorgen vroeg begonnen met proefdraaien en het schutten van de Wilhelminasluis voor de beroepsvaart. Het gaat nadrukkelijk om een proef, waarbij storingen in de bediening zich nog voor kunnen doen. Het kan zijn dat schepen daardoor langer moeten wachten.

Er wordt geschut tot een scheepslengte van maximaal 140 meter. Het is aan de schippers om te bepalen of ze het risico op wachten willen nemen. Willen ze dat niet, dan kunnen ze gebruikmaken van de omvaarroutes. De Wilhelminasluis is nog niet geopend voor de recreatievaart.

Het proefdraaien is vanmorgen om 6.00 uur gestart en duurt tot 7.00 uur. Het proefdraaien vindt in totaal op drie verschillende momenten op de dag plaats. Van 6.00 uur - 7.00 uur, van 11.00 uur tot 14.30 uur en in de avond van 18.30 tot 22.00 uur. De proefperiode duurt tot nader order. Net zolang tot de provincie Noord-Holland en de gemeente het veilig achten om de sluis weer volledig in gebruik te nemen. In het weekend gelden andere bedientijden.

Veiliger bediening

De bediening van de Wilhelminasluis in Zaandam is door de gemeente gestaakt op vrijdag 19 juni, omdat deze sluis kampte met een aantal storingen. Tevens was er sprake van een situatie waarin de brugbedieners geen goed zicht hadden op het sluiscomplex. Dit in combinatie met een toename van de recreatievaart was veilig bedienen niet meer mogelijk.

De provincie, de gemeente Zaanstad en bouwer Heijmans hebben de afgelopen week hard gewerkt om alles op te lossen en om de sluis weer in gebruik te kunnen nemen. Dat behelsde onder meer het plaatsen van twee nieuwe camera’s. Dit heeft ertoe geleid dat de sluis sinds vandaag woensdag 1 juli weer voorzichtig kon gaan proefdraaien.

leaderboard