Overslaan en naar de inhoud gaan
waterstew
De waterstewards varen in rhibs van de reddingsbrigade op twee plaatsen: bij de monding van de Maashaven en bij de Van Brienenoordbrug.

Waterstewards begeleiden pleziervaart door druk Rotterdam

Komende twee weekenden van 29-30 augustus en 5-6 september vindt er op de Nieuwe Maas in Rotterdam een proef plaats met de inzet van waterstewards. Deze moeten de waterrecreant vanaf het water helpen aan relevante informatie. De rol van de watersteward zal worden vervuld door leden van de Dordtse Reddingsbrigade.

De proef past in het beleid van het Havenbedrijf om de aandacht voor de pleziervaart te vergroten nu het steeds drukker wordt op het water in het centrum van Rotterdam. Eigenlijk stond de proef gepland voor Hemelvaart en met Pinksteren, maar toen ging alle aandacht uit naar de corona-maatregelen op het water. Het havenbedrijf houdt nu alsnog de proef, zodat de bevindingen meegenomen worden in het beleid van 2021.

Reddingsbrigade

De betrokken waterstewards behoren te beschikken over kennis van relevante wet- en regelgeving; plaatselijke bekendheid; bezit van Klein Vaarbewijs; een marifooncertificaat en goede contactuele eigenschappen. Ze zijn afkomstig van de Dordtse Reddingsbrigade, omdat die in het verleden een soortgelijke rol goed heeft vervuld tijdens de Wereldhavendagen. De waterstewards varen in rhibs van de reddingsbrigade op twee plaatsen: bij de monding van de Maashaven en bij de Van Brienenoordbrug. Ze spreken daar de varende recreant aan en verstrekken informatie door het uitdelen van voorlichtingsmateriaal aan alle vaart behalve beroepsvaart.

 

leaderboard