Overslaan en naar de inhoud gaan
Proef met 'Festmacher' op sluis Dorsten

Proef met 'Festmacher' op sluis Dorsten

Koninklijke BLN-Schuttevaer is afgelopen zaterdag aanwezig geweest bij een proef op sluis Dorsten met zogenoemde Festmachers. Ook de Duitsers lijken te gaan beseffen dat hier (Wesel-Dattelnkanaal) extra handjes nodig zijn, nu de Nichenpoller in de instabiele wanden niet meer mogen worden benut.

“We gaan écht problemen krijgen”, zo voorspelde BLN-vicevoorzitter Erik Schultz afgelopen december al over de hoofden heen van de in de zaal van Fort Altena bij Werkendam aanwezige CBOB-schippers. Door het buiten gebruik stellen van de haalkommen in de zijwanden van de sluizen is er in de kolken meer ruimte nodig en kan er maar zeer beperkt worden geschut. Dat betreft de complexen van Friedrichsfeld, Hünxe, Dorsten, Flaesheim, Ahsen en Dattlen.

Het probleem is dat de sluizen niet berekend zijn op grote binnenvaartschepen. Dat zou al in 2011 bij de autoriteiten zijn gemeld, maar volgens Schultz zijn er destijds geen plannen gemaakt om de sluiswanden te verstevigen. In elk geval wil BLN dat de voorste en achterste haalkommen gebruikt kunnen blijven worden. Vanuit Nederland is inmiddels het aanbod gedaan om bij te dragen in de kosten voor een nieuw aanpassingsplan van het Wasserstrassen- und Schifffahrtsamt Duisburg-Meiderich.

Rotterdamse bootslieden

Ook is er door BLN inmiddels prijsopgave gevraagd bij diverse Rotterdamse bedrijven, om bootslieden voor bovenop de sluizen van het drukbevaren Wesel-Dattlenkanaal te leveren. Gezekerd en wel kunnen die daar de trossen van de schepen aanpakken en aan de bolders vastmaken. “Ik schrok van het bedrag”, bekende Schultz direct. “Het zal schipperen worden en we voeren de druk op. Maar de voortgang is niet gewaarborgd”.

leaderboard