Overslaan en naar de inhoud gaan
berging
Bij de berging van de overvaren Hableany werden nog eens vier Koreaanse lijken gevonden.
Aanvaring op de Donau met 28 doden

Proces tegen kapitein riviercruiser Viking Sigyn van start

Op 11 maart is in Hongarije het proces tegen de Oekraïense kapitein van het passagiersschip Viking Sigyn begonnen. Hij bestuurde de riviercruiser toen die op 29 mei 2019 op de Donau nabij Boedapest tegen een kleinere rondvaartboot Hableany (Zeemeermin) vol toeristen voer. Bij de aanvaring kapseisde deze boot en zonk binnen enkele seconden. 28 van de 35 passagiers kwamen om het leven. De kapitein ontkent schuldig te zijn.

JUDITH STALPERS

Kapitein Yuri Chaplinsky (64) wordt aangeklaagd voor nalatigheid met de dood van 28 mensen als gevolg. 26 van hen kwamen uit Zuid-Korea. De kapitein zou tijdens de eerste vijf minuten na het lichten van het anker “om privé-redenen zijn afgeleid”. Bij het nemen van de bocht op de rivier had hij de Zeemeermin niet gezien en de pas afgesneden. De boot kon niet meer uitwijken. De kapitein zou geen radiocontact hebben gezocht met de Zeemeermin, het kleinere schip, en ook geen alarmsignalen naar andere schepen hebben verstuurd. De openbare aanklager beschuldigt hem er dan ook van in gebreke te zijn gebleven bij de hulpverlening aan de opvarenden van de Zeemeermin.

Vaarervaring

Chaplinsky betreurt ten zeerste dat het tot een tragisch ongeluk is gekomen, maar zegt dat het niet zijn fout was. Hij had een schikking afgeslagen. Die hield negen jaar gevangenisstraf en nog eens negen jaar intrekking van zijn patenten in. Hij gaf de voorkeur aan een proces. Chaplinsky heeft 40 jaar vaarervaring, waarvan 30 jaar als kapitein. Het ongeluk vond 's avonds bij zwaar regenweer en in de bocht, onder een brug door, plaats. De stroming in de Donau was vanwege weken aanhoudende regenval sterk. Beide schepen voeren stroomopwaarts.

Het proces begon in afwezigheid van nabestaanden uit Zuid-Korea. Zij konden vanwege de coronavirus-epidemie hun eigen land niet verlaten. Zij willen op 29 mei alsnog naar Hongarije komen om de eerste jaardag van het incident te herdenken. Eén van de opvarenden is nooit gevonden.  

leaderboard