Overslaan en naar de inhoud gaan
Prins Bernhardsluis
Foto Rijkswaterstaat

Prins Bernardsluis deels gestremd 

Een van de kolken van de Prins Bernardsluis is vanaf vrijdag 20.00 uur tot zaterdag 7 september 22.00 uur gestremd. De hydrauliekslagen en de geleidewielen van de hefdeuren van de oostelijke kolk (de duwvaartkolk) vervangen. Dit is preventief onderhoud zodat de sluis goed en veilig blijft functioneren en om onverwachte stremmingen te voorkomen. 

De westelijke kolk (de smalle kolk) blijft wel in bedrijf. De scheepvaart moet rekening houden met wachttijden of omvaartijden.

480 slangen
Eens in de zoveel tijd moeten de hydrauliekslangen en geleidewielen in de sluis vervangen worden.  De hydrauliekslangen bedienen de deuren. De geleidewielen geleiden de sluisdeuren bij het omhoog en naar beneden gaan van de deuren. Bij het wisselen is bediening dus niet mogelijk. 

Het gaat om het vervangen van ruim 480 slangen. Bij het af- en aankoppelen van de hydrauliekslangen worden extra beschermingsmaatregelen als olie absorberende doeken en opvangbakken gebruikt om milieuverontreiniging te voorkomen. Er moet veilig gewerkt kunnen worden en dat vraagt tijd.

Stremming
De wachttijd voor alle schepen kan oplopen tot meerdere uren. De duwvaart vanuit Amsterdam richting Rotterdam (en omgekeerd) kan eventueel omvaren via de Lek en de Prinses Beatrixsluis. De duwvaart vanuit Duitsland richting Amsterdam (en omgekeerd) kan omvaren via het Pannerdensch kanaal en de Nederrijn. Bij Wijk bij Duurstede of Nieuwegein kan het Amsterdam-Rijnkanaal weer gevolgd worden naar Amsterdam. De westelijke (smalle) kolk is wel beschikbaar voor scheepvaart.

 

leaderboard